Doorgaan naar hoofdcontent

De hologram-gps

Hoeveel keer heeft u uw rijexamen opnieuw moeten doen? Bij mij heeft het welgeteld drie pogingen gekost. De eerste keer was er een paaltje kamikazegewijs voor mijn auto gesprongen tijdens de befaamde maneuvers en de tweede keer had ik een oud vrouwtje voorrang verleend die van links kwam aangesnord met haar fiets. Ik vermoed dat de instructeur meer van het principe was “gas geven en ruitenwissers aan”. Het is vandaag exact tien jaar geleden dat ik de derde keer wel slaagde voor mijn rijexamen. En toegegeven, hoe langer je rijdt, hoe meer ervaring een mens opsnuift. Eén vaardigheid zal ik echter nooit ontwikkelen: oriëntatiegevoel. Waarschijnlijk was ik mijn schoenveters aan het binden op het moment dat God de vader het oriëntatiegevoel uitdeelde. Gelukkig werd op een mooie dag het navigatiesysteem ontdekt.

Als ik ooit kinderen krijg dan zal ik ze beiden Tom als naam meegeven. “Tom Tom, komen eten!”, ik verlang er al naar om op die manier hulde te brengen aan het systeem dat al zo vaak door de jungle van straten heeft geloodst. Geen idee hoe mijn voorouders het deden. Vermoedelijk moesten ze een fietser klem rijden en vragen naar de weg. Het nadeel van mijn huidige Tom Tom is dat deze met een zuignap aan de voorruit zit vastgeplakt. Soms valt dat ding met zuignap en al van de voorruit en soms is het ook best moeilijk om te multitasken. Het ene oog gericht op de weg, het andere op dat kleine ding waaruit een damestem vaak commandeert links, rechts, links, rechts.

De techniek staat niet stil en de nieuwe generatie navigatiesystemen zullen zich binnenkort aanbieden. Deze navigatiesystemen zullen de aanwijzingen op uw voorruit projecteren, eventueel aangevuld met de beste restaurants. En waarom ook niet de Facebook, Twitter-updates en foursquare check-ins van uw vrienden en familie? De hamvraag hierbij is echter waar de grens getrokken moet worden tussen veiligheid en gebruiksgemak. Het is al een wonder dat er in de winkelstraten geen zwaargewonden vallen tussen botsende smartphone-gebruikers die met hun oogbollen vastgeplakt zitten aan hun schermpjes. Misschien zou het beter zijn om hologram-versies te ontwikkelen. Een navigerende medepassagier die geprojecteerd wordt op de passagierszetel of de achterbank en u deskundig de weg wijst. Ideaal voor een extra veiligheidsgevoel en tegen een eenzaamheidsgevoel bij lange ritten. De hyacinth-bouquet downloadversie lijkt met alvast een goede suggestie, u niet?

Reacties

  1. Het bedrijf DAConnect - dat de zogenaamde holografische assistenten produceert - bestaat niet (meer). Persoonlijk denk ik dat het een hoax is.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…

De smartphone als lichtschakelaar

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat zoekgigant Google voor maar liefst 2,3 miljard dollar domotica-leverancier Nest had opgekocht.  Wist je dat Google hiermee het dubbele heeft geboden van wat het ooit voor YouTube betaalde?  Zit er dan zoveel muziek in een bedrijfje dat thermostaten en rookdetectors maakt?  Het antwoord is ja, en het is het begin van de digitalisering van huishoudelijke apparaten die ook de wereld van de verlichting zal veranderen. Straf hé!

► Lees verder op de dmLights-blog