Doorgaan naar hoofdcontent

Rise of the Planet of the Apes: gehaaide plagiaat?Het zal je maar overkomen om heel je leven in een kooi door te brengen. Geen gouden kooi, maar eentje met ijzeren staven en in plaats van een Perzisch tapijt een prikkend bedje van stro. Voor veel testdieren is dat hun toekomstbeeld. Het vormt ook het decor van 'Rise of the Planet of the Apes' [Trailer]. Ik kan me eigenlijk nog weinig herinneren van de originele 'Planet of the Apes' films die Hollywood op ons heeft afgevuurd, buiten de legendarische Vrijheidsbeeld-scène, ludiek overgedaan door The Simpsons. Het uitgangspunt van deze nieuwe apenfilm is de zoektocht naar het wondermiddel tegen Alzheimer. De proefkonijnen van dienst om dit middel te testen zijn - hoe kan u het toch zo goed raden - een stel apen. Het enige nadeel van dit wondermiddel is dat het de apen slimmer maakt. Vervang de apen door haaien en het stro door water en u krijgt direct het scenario van Deep Blue Sea. De paralellen zijn immers frapant: opgesloten dieren, de zoektocht naar het ultieme alzheimer-wondermiddel en de hunkering naar vrijheid.

We mogen echter geen appels met peren of apen met haaien vergelijken. 'Rise of the Planet of the Apes' is in mijn ogen veel beter uitgewerkt dan de haaienfilm van Renny Harlin. Een pratende haai had hier niks aan kunnen veranderen. Je leeft gedurende de film mee met het apenvolkje en indien mijn popcorn kon veranderen in apenootjes, ik had ze zeker naar het scherm gegooid als teken van aanmoediging. Groot applaus voor Andy Serkis die Caesar gestalte gaf [zie ook de making of]. De troostprijs voor acteerprestaties in mineur gaat echter naar Tom Felton. De Harry Potter-acteur mocht in de rol kruipen van sadistische apenverzorger Dodge Landon, maar kon blijkbaar geen geen afscheid nemen van zijn ondermaatste acteerprestatie en onafscheidelijk tovenaarsstokje, hier in de vorm van een stroomstootstok. Gelukkig voor de kijker ontdekt hij al snel dat water en elektriciteit niet samengaan. Tovenaars moeten maar in een andere film de aap uit gaan hangen!

Reacties

  1. Het verhaal van RotPotA is net iets persoonlijker. Je krijgt het verhaal van Caesar van begin tot einde. Je ziet hem opgroeien bij mensen thuis. Dat was bij DBS toch net iets anders. De cast van DBS is ook enkel en alleen van plan hun proefdieren te doden, terwijl dat bij de apen veel genuanceerder was.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het beiden twee topfilms! alhoewel Deep Blue Sea met de grond gelijk is gemaakt door critici en op IMDB.com slechts een 5.6 kreeg.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Logo Groupon versus nieuw logo Groen

Het is niet steeds eenvoudig om een nieuw logo uit je mouw te schudden, vraag dat maar aan de jongens en meisjes van Gap. Groen lanceerde deze week haar nieuwe huisstijl en toegegeven, het logo lijkt toch verdacht veel op dat van Groupon en ook de baselines zouden verre verwanten kunnen zijn. Misschien moeten we het zien als een vorm van recycling? Wie de vijf verschillen - ik vrees dat we zelfs niet zo ver gaan geraken - kan opsommen wint alvast een groene fluostift. Het kan ook een appelblauwzeegroen exemplaar worden, dat valt nog te Besien!


Update: Blijkbaar is er nog een opvallende gelijkenis tussen het logo van Groen en dat van Armoede is een Onrecht. En daarmee is de code volledig gekraakt hoe het logo van Groen werd in elkaar geknutseld. Laat ons hopen dat ze er niet al te veel voor betaald hebben.
Update 2: Ondertussen is uitgelekt dat reclamebureau Salvo.be - dat instond voor de creatie - werd uitbetaald in bloemkolen, wortels en nestkastjes. Daarmee wordt het gerucht de kop i…

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…