Doorgaan naar hoofdcontent

Dead artists conspiracy

Als u de voorbije dagen een (online) krant hebt geraadpleegd, zal uw oog vermoedelijk twee zaken hebben opgemerkt. Enerzijds wordt de muziek van The Beatles sinds vorige week aangeboden op iTunes. Een slimme zet als je ziet dat muziekfans wereldwijd op één week tijd twee miljoen nummers en 450.000 albums van The Beatles hebben gedownload. De legendarische band krijgt ter promotie zelfs een - al dan niet vlug in elkaar geknutselde - reclamespot van een halve minuut. Anderzijds was er een interview met Tim Berners-Lee in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific American. 'De oprichter van het internet' geeft er iTunes, de muziekwinkel van Apple, een muzikale veeg uit de pan. "Je bent niet meer op het web. De wereld van iTunes is gecentraliseerd en ommuurd. Je bent gevangen in één winkel, in plaats van dat je je op een open marktplaats bevindt. Voor de toekomst ben je afhankelijk van de verbeelding van één bedrijf", aldus Tim Berners.

Wie er van de hele discussie niet zal wakker liggen zijn de nabestaanden van de dode sterren die nu schitteren op iTunes. Net als The Beatles kwam ook Michael Jackson onlangs weer in het nieuws omdat hij een nieuw nummer heeft uitgebracht. Michael Jackson, die op 25 juni 2009 overleed, verdiende de afgelopen twaalf maanden zo'n 196 miljoen euro. Daarmee voert wijlen The King of Pop het lijstje aan van best verdienende dode sterren. Dit doet mij tevens denken aan een andere grote legende namelijk de 'gangsta rapper', Tupac Shakur. Na zijn dood werd een enorme hoeveelheid nieuw materiaal ontdekt en uitgebracht. De kassa rinkelde als nooit tevoren.

De (eventueel in scène gezette) dood van artiesten als Michael Jackson, Elvis Presley of Tupac Shakur zou volgens sommigen een populariteitsstunt zijn geweest, bedoeld om de verkoopcijfers verder op te krikken. Een complot om  een celebrity uit te melken tot de uiers van de melkkoe op de grond slepen. Het is dan ook pure entertaining om de complottheorieën hierover te lezen op het internet. U moet maar eens googlen op "Dead artists conspiracy". Als u de komende weken Elvis Presley of John Lennon zou tegenkomen in de Veldstraat of op de Meir, dan weet u pas echt met zekerheid dat ze zijn gestorven in naam van de marketing en de sales.

Joren Herremans
Matthieu van den Bogaert

Reacties

  1. Speciaal voor Tim, exfm. Een nieuwe extentie voor Chrome die ervoor zorgt dat het hele web je muziek bibliotheek wordt!

    Freedom, ge kunt dat niet indijken man.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…

De smartphone als lichtschakelaar

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat zoekgigant Google voor maar liefst 2,3 miljard dollar domotica-leverancier Nest had opgekocht.  Wist je dat Google hiermee het dubbele heeft geboden van wat het ooit voor YouTube betaalde?  Zit er dan zoveel muziek in een bedrijfje dat thermostaten en rookdetectors maakt?  Het antwoord is ja, en het is het begin van de digitalisering van huishoudelijke apparaten die ook de wereld van de verlichting zal veranderen. Straf hé!

► Lees verder op de dmLights-blog