zaterdag 27 november 2010

Dead artists conspiracy

Als u de voorbije dagen een (online) krant hebt geraadpleegd, zal uw oog vermoedelijk twee zaken hebben opgemerkt. Enerzijds wordt de muziek van The Beatles sinds vorige week aangeboden op iTunes. Een slimme zet als je ziet dat muziekfans wereldwijd op één week tijd twee miljoen nummers en 450.000 albums van The Beatles hebben gedownload. De legendarische band krijgt ter promotie zelfs een - al dan niet vlug in elkaar geknutselde - reclamespot van een halve minuut. Anderzijds was er een interview met Tim Berners-Lee in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific American. 'De oprichter van het internet' geeft er iTunes, de muziekwinkel van Apple, een muzikale veeg uit de pan. "Je bent niet meer op het web. De wereld van iTunes is gecentraliseerd en ommuurd. Je bent gevangen in één winkel, in plaats van dat je je op een open marktplaats bevindt. Voor de toekomst ben je afhankelijk van de verbeelding van één bedrijf", aldus Tim Berners.

Wie er van de hele discussie niet zal wakker liggen zijn de nabestaanden van de dode sterren die nu schitteren op iTunes. Net als The Beatles kwam ook Michael Jackson onlangs weer in het nieuws omdat hij een nieuw nummer heeft uitgebracht. Michael Jackson, die op 25 juni 2009 overleed, verdiende de afgelopen twaalf maanden zo'n 196 miljoen euro. Daarmee voert wijlen The King of Pop het lijstje aan van best verdienende dode sterren. Dit doet mij tevens denken aan een andere grote legende namelijk de 'gangsta rapper', Tupac Shakur. Na zijn dood werd een enorme hoeveelheid nieuw materiaal ontdekt en uitgebracht. De kassa rinkelde als nooit tevoren.

De (eventueel in scène gezette) dood van artiesten als Michael Jackson, Elvis Presley of Tupac Shakur zou volgens sommigen een populariteitsstunt zijn geweest, bedoeld om de verkoopcijfers verder op te krikken. Een complot om  een celebrity uit te melken tot de uiers van de melkkoe op de grond slepen. Het is dan ook pure entertaining om de complottheorieën hierover te lezen op het internet. U moet maar eens googlen op "Dead artists conspiracy". Als u de komende weken Elvis Presley of John Lennon zou tegenkomen in de Veldstraat of op de Meir, dan weet u pas echt met zekerheid dat ze zijn gestorven in naam van de marketing en de sales.

Joren Herremans
Matthieu van den Bogaert

1 opmerking:

  1. Speciaal voor Tim, exfm. Een nieuwe extentie voor Chrome die ervoor zorgt dat het hele web je muziek bibliotheek wordt!

    Freedom, ge kunt dat niet indijken man.

    BeantwoordenVerwijderen