Doorgaan naar hoofdcontent

Veel geluk professor!

Het komt niet vaak voor dat ik een boek ter hand neem. Enerzijds omdat de meeste auteurs in mijn ogen saai schrijven en gebrek aan inspiratie vertonen. Ik doel dan voornamelijk op de auteurs die je als prille student in het middelbaar door je strot krijgt geramd. Ze hebben mij met een waar lezerstrauma opgezadeld. Anderzijds omdat een film bekijken doorgaans sneller gaat. Beschouw het als een vorm van McDonaldisering van mijn hersencellen. Ik wil een snelle hap, slikken en klaar zijn voor een nieuw brokje sensatie.

Voor het boek '100 Geluksversnellers', dat mijn vader - net terug van Brazilië- deze ochtend onder mijn neus schoof, wou ik een uitzondering maken. De titel werkt dan ook als een rode lap op een bronstige stier. Wie wil er immers niet zijn geluk versnellen? Kort samengevat bestaat geluk uit een zevental pijlers, die als een synergetische ploeg op elkaar inwerken. Ten eerste is er het positief zelfbeeld dat je als een werkwoord moet beschouwen. Je moet het voortdurend vervoegen. Ten tweede is er het aspect van het optimisme. Bestrijd pessimisme door de innerlijke stem in jezef tegen te spreken. Mooi daarbij is het citaat van Vincent van Gogh dat daarbij aangehaald werd: "If you hear a voice within saying 'you cannot paint', then by all means paint and that voice will be silenced." Een derde globale gelukspijler is die van de keuzes maken. Wie geen keuze maakt voelt zich ongelukkig of zoals Sartre verwoordt:"Zijn is zichzelf kiezen." Ten vierde moet je actief zijn en blijven. Niets veranderd immers uit zichzelf. Vervolgens moeten we sociale relaties aanknopen en in stand houden. Een voorlaatste aspect is kiezen voor ontwikkeling. Dit kan gebeuren middels studies en lezen. Een laatste pijler is deze van de levenskunst. Twee belangrijke zaken vallen hieronder: Het hebben van humor en het vertonen van lef. Humor is immers de smeerolie van de sociale relaties (pijler 5) en lef deze van het maken van keuzes (pijler 3).

Het boekje leesde vrij vlot naar mijn normen. Op 2 uur tijd heb ik door alle bladzijden gewandeld. Ik geef toe, er werden veel open deuren ingetrapt, maar de manier waarop het gestructureerd was en de citaten die er in verwerkt waren, loonden zeker en vast de moeite. Voel ik me nu plotseling supergelukkiger door het slikken van al deze letters? Nu ja, dat zou een beetje utopisch zijn. Maar de slogan van het boekje inspireerde me wel voor de toekomst: " Mijn geluk ben ik".

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…

De smartphone als lichtschakelaar

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat zoekgigant Google voor maar liefst 2,3 miljard dollar domotica-leverancier Nest had opgekocht.  Wist je dat Google hiermee het dubbele heeft geboden van wat het ooit voor YouTube betaalde?  Zit er dan zoveel muziek in een bedrijfje dat thermostaten en rookdetectors maakt?  Het antwoord is ja, en het is het begin van de digitalisering van huishoudelijke apparaten die ook de wereld van de verlichting zal veranderen. Straf hé!

► Lees verder op de dmLights-blog