woensdag 2 januari 2013

Waalse Choucroute




Het goede voornemen om meer vis, fruit en groenten te eten in het nieuwe jaar is bij deze al flink geslaagd. Vandaag werd er immers Igloiaanse verse kabeljauw geserveerd in een krokant jasje van paneermeel met ambachtelijke aardappelreepjes gesopt in hete olie met een glaasje uitgeperste en gegiste druiven. In de volksmond wordt het ook wel denigrerend fish sticks met frieten en wijn genoemd, maar dat laten we niet aan ons hart komen. Nu we de deur van de feestdagen weer achter ons dicht kunnen slagen, dringt gezonde voeding zich immers op. Gisteren op nieuwjaarsdag werd de deur alvast op een semi-kier gezet met een wel zeer aparte traditie: choucroute met worst en gestampte aardappelen. Het is iets anders dan een fondue hoor ik u tot hier denken! Sinds de liefde van mijn leven Waalse roots heeft kan ik niet anders dan mij aanpassen aan de gewoontes van het huis.

Blijkbaar is het de gewoonte in de provincie Luik om op de eerste dag van het nieuwe jaar choucroute met worst en aardappelstoemp naar binnen te spelen. Het was al jaren geleden dat de smaak van choucroute mijn smaakpapillen had gestreeld en dat moet vermoedelijk van een of andere foor zijn geleden. Ik moet bekennen dat het wel smaakte. Daarnaast is het blijkbaar ook de gewoonte om een muntstuk onder het bord te bewaren om rijkdom te verzekeren voor het komende jaar. Naar verluidt zou het daarnaast tevens de traditie zijn om uiensoep te eten bij de overgang naar het nieuwe jaar. Ik was stiekem blij dat de uiensoep van de menukaart werd geschrapt want met enkel de zuurkool ging het me enkele uren na het eten alvast goed voor de wind tijdens het nieuwe jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen