Doorgaan naar hoofdcontent

De schulp der schaamte

Ik heb me al meermaals de vraag gesteld waarom zoiets kostbaar als een menselijk leven zo fragiel in elkaar zit geknutseld. Afgelopen week mocht ik dit aan de lijve ondervinden. Een simpele bukbeweging en plotseling leek het alsof er Guantanamo Bay gewijs duizend volt door mijn kathedraal van een lijf werd geperst. Het enige wat ik na een paar seconden nog voelde waren de resten van een nasmeulend boskapelletje. Mijn rug gloeide al een kachel en het bouwwerk plooien werd onmogelijk. Aangezien mijn huisdokter op dat moment vermoedelijk nog aan het nagenieten was van haar paaseieren moest ik mij tevreden stellen met de huisarts van wacht: Dokter Paf. De man noemt natuurlijk niet zo, maar hoe noem je anders een arts die in zijn praktijk 3 pakjes sigaretten op zijn bureau heeft liggen en voortdurend sigaretten zit te roken terwijl hij een briefje klungelig uit zijn pen perst. Ik vond het ongehoord en liefst van al had in een brandende sigaret suppositoir gewijs in zijn achterste geperst. Helaas kon ik mij moeilijk bukken door mijn rug.

Ach wat is het allemaal toch relatief. Toen ik afgelopen dinsdag naar een reportage zat te kijken op Koppen naar aanleiding van de ramp in Tsjernobyl dan kon ik alleen maar vaststellen dat alles erger kan. Duizenden kinderen sterven immers jaarlijks nog in het getroffen gebied omwille van de straling. Een onzichtbaar spook dat misschien nog honderden jaren zal rondzweven. Kinderen zonder handen, tumoren die als paddestoelen op het lichaam groeien, kinderen wiens glimlach en toekomst werd gestolen. Ik werd er stil van. Vele kinderen konden niet geholpen worden wegens het gebrek aan financiële middelen. Ik mocht en kon daarentegen voor 30 euro gaan shoppen om het tijdelijk lijden zo aangenaam mogelijk te laten verlopen: een cocktail van huisbereide Dafalgan en Meloxicam, afgewerkt met verse Myolastan op een bedje van Voltapatch! Het enige wat ontbrak was een opblaasbaar verpleegstertje om het allemaal deskundig toe te dienen. De gedachte maakte me nederig en kwaad. Het deed me in mijn schulp kruipen van schaamte.

Reacties

 1. Dokter Paf. OK dat je 't roken niet kan laten maar toch niet bij je patient? Dat kan & mag gewoon niet.

  jhmbs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee dat zou inderdaad niet mogen! Maar toch zullen velen in Klein-Sinaai (Stekene) weten wie ik bedoel. Nooit verstaan dat nog niemand naar de orde der geneesheren is gestapt. Nu ja, het is mijn vaste huisdokter alvast niet en hij zal het ook nooit worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben onlangs ook bij die vent op consultatie geweest. Nauwelijks een anamnese,helemaal geen klinisch onderzoek.

  Resultaat: misdiagnose en foutieve behandeling, waardoor een banaal probleempje zonder veel erg uitgroeide tot een moeilijk te behandelen infectie met tenminste 10 dagen werkverlet...

  De man rookt in zijn kabinet dus als een schoorsteen, doet zijn werk niet zoals het hoort en -het kwalijkste vind ik- laat zich indiscreet uit over andere patiënten.

  Ik wil niets meer met die vent te maken hebben.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…

De smartphone als lichtschakelaar

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat zoekgigant Google voor maar liefst 2,3 miljard dollar domotica-leverancier Nest had opgekocht.  Wist je dat Google hiermee het dubbele heeft geboden van wat het ooit voor YouTube betaalde?  Zit er dan zoveel muziek in een bedrijfje dat thermostaten en rookdetectors maakt?  Het antwoord is ja, en het is het begin van de digitalisering van huishoudelijke apparaten die ook de wereld van de verlichting zal veranderen. Straf hé!

► Lees verder op de dmLights-blog