zaterdag 25 december 2010

Het jaar van de woordvoerders

Groot alarm gisteren! De traditionele kersttoespraak van koning Albert was zo saai dat ik bijna in een comateuze toestand moest afgevoerd worden naar spoed. Als een sanseveria op een bureau stond koning Albert zijn kersttoespraak immers zonder enig gevoel of originaleit af te lezen. De vraag die op mijn lippen brandde was wie eigenlijk die teksten schrijft. Een dergelijke copywriter of woordvoerder zou verbannen moet worden uit het koninkrijk, zijn creativiteit zou in de vergeetput gegooid moeten worden. Het zou toch anders kunnen, niet? Waarom kan Albert niet gezellig in een zetel zitten met zijn sloffen aan? Terwijl de open haard gezellig knispert komt Paola binnen met een Piet Huysentruyt schort aan en twee tassen warme chocomelk. Terwijl Albert speecht, geeft hij ondertussen ook een tik op de billen als Paola zich naast hem wil neervleien in de koninklijke zetel.

Ik stel me bij deze dan ook graag kandidaat om de nieuwe woordvoerder te worden van het koninklijk paleis. We mogen het werk van de woordvoerders echter ook niet onderschatten. Bij deze zou ik dan ook enkele woordvoerders in de spotlight willen zetten omdat ik hen bewonder voor het communicatief werk dat ze verrichten in moeilijke tijden. Als het goed gaat zijn het immers de ceo's die het beeldscherm opvrolijken, als het mis gaat zijn het de woordvoerders die de brokken mogen lijmen.

1. Hajo Beeckman: Wie horen we als er files zijn? Inderdaad Hajo Beeckman (het Vlaams Verkeerscentrum) mag het telkens komen uitleggen als het verkeer zich weer voortbeweegt als een gepensioneerde wijngaardslak.

2. Jurgen Mettepenningen: Als er één woordvoerder is geweest dit jaar waar ik medelijden mee heb gehad dan is het toch wel Jurgen Mettepenningen, de voormalige woordvoeder van bisschop Leonard. Het lijkt me handiger om aan je ellebogen te likken dan Leonard in goede banen te leiden. Leonard is met zijn maandelijks brutoloon van 8.500 euro volgens mij de best betaalde stand-up comedian in ons land.

3. Jochem Goovaerts: Je moet volgens mij wel een sm-trekje hebben om woordvoerder te worden van de NMBS. Elke dag lijkt er wel iets mis te gaan. De trein met "bestemming beter" -de slogan van de NMBS - lijkt in ieder geval een paar eeuwen vertraging te hebben [lees blogpost].

4. Sabine Hagedoren: Ze is de woordvoerster van de weergoden en doet dit steeds met een glimlach. Door de wind, door de regen, aan de woorden van Sabine zal het nooit hebben gelegen. Het enige nadeel van Sabine is dat ze met haar twee hogedrukgebieden de weerkaarten steeds voor de helft bedekt.

Als deze mensen in de toekomst op het beeldscherm of de radio verschijnen met slecht nieuws, dan hoop ik dat u pavlovsgewijs geen citroengezicht gaat trekken. Deze mensen doen er alles aan om slecht nieuws zo te verpakken dat het allemaal minder erg lijkt. Indien er trouwens nog een woordvoeder ontbreekt, aarzel dan niet om deze held of heldin hieronder te vermelden. Ze zijn het waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten