Doorgaan naar hoofdcontent

Het jaar van de woordvoerders

Groot alarm gisteren! De traditionele kersttoespraak van koning Albert was zo saai dat ik bijna in een comateuze toestand moest afgevoerd worden naar spoed. Als een sanseveria op een bureau stond koning Albert zijn kersttoespraak immers zonder enig gevoel of originaleit af te lezen. De vraag die op mijn lippen brandde was wie eigenlijk die teksten schrijft. Een dergelijke copywriter of woordvoerder zou verbannen moet worden uit het koninkrijk, zijn creativiteit zou in de vergeetput gegooid moeten worden. Het zou toch anders kunnen, niet? Waarom kan Albert niet gezellig in een zetel zitten met zijn sloffen aan? Terwijl de open haard gezellig knispert komt Paola binnen met een Piet Huysentruyt schort aan en twee tassen warme chocomelk. Terwijl Albert speecht, geeft hij ondertussen ook een tik op de billen als Paola zich naast hem wil neervleien in de koninklijke zetel.

Ik stel me bij deze dan ook graag kandidaat om de nieuwe woordvoerder te worden van het koninklijk paleis. We mogen het werk van de woordvoerders echter ook niet onderschatten. Bij deze zou ik dan ook enkele woordvoerders in de spotlight willen zetten omdat ik hen bewonder voor het communicatief werk dat ze verrichten in moeilijke tijden. Als het goed gaat zijn het immers de ceo's die het beeldscherm opvrolijken, als het mis gaat zijn het de woordvoerders die de brokken mogen lijmen.

1. Hajo Beeckman: Wie horen we als er files zijn? Inderdaad Hajo Beeckman (het Vlaams Verkeerscentrum) mag het telkens komen uitleggen als het verkeer zich weer voortbeweegt als een gepensioneerde wijngaardslak.

2. Jurgen Mettepenningen: Als er één woordvoerder is geweest dit jaar waar ik medelijden mee heb gehad dan is het toch wel Jurgen Mettepenningen, de voormalige woordvoeder van bisschop Leonard. Het lijkt me handiger om aan je ellebogen te likken dan Leonard in goede banen te leiden. Leonard is met zijn maandelijks brutoloon van 8.500 euro volgens mij de best betaalde stand-up comedian in ons land.

3. Jochem Goovaerts: Je moet volgens mij wel een sm-trekje hebben om woordvoerder te worden van de NMBS. Elke dag lijkt er wel iets mis te gaan. De trein met "bestemming beter" -de slogan van de NMBS - lijkt in ieder geval een paar eeuwen vertraging te hebben [lees blogpost].

4. Sabine Hagedoren: Ze is de woordvoerster van de weergoden en doet dit steeds met een glimlach. Door de wind, door de regen, aan de woorden van Sabine zal het nooit hebben gelegen. Het enige nadeel van Sabine is dat ze met haar twee hogedrukgebieden de weerkaarten steeds voor de helft bedekt.

Als deze mensen in de toekomst op het beeldscherm of de radio verschijnen met slecht nieuws, dan hoop ik dat u pavlovsgewijs geen citroengezicht gaat trekken. Deze mensen doen er alles aan om slecht nieuws zo te verpakken dat het allemaal minder erg lijkt. Indien er trouwens nog een woordvoeder ontbreekt, aarzel dan niet om deze held of heldin hieronder te vermelden. Ze zijn het waard!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…

De smartphone als lichtschakelaar

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat zoekgigant Google voor maar liefst 2,3 miljard dollar domotica-leverancier Nest had opgekocht.  Wist je dat Google hiermee het dubbele heeft geboden van wat het ooit voor YouTube betaalde?  Zit er dan zoveel muziek in een bedrijfje dat thermostaten en rookdetectors maakt?  Het antwoord is ja, en het is het begin van de digitalisering van huishoudelijke apparaten die ook de wereld van de verlichting zal veranderen. Straf hé!

► Lees verder op de dmLights-blog