Doorgaan naar hoofdcontent

Het ecologische Ikea-geweten

pamela anderson
Pamela Anderson staat bij vele mensen bekend als de schaarsgeklede Baywatch redster die haar twee ronde reddingsboeien steeds binnen handbereik heeft. Menig man zou willen verdrinken in haar ogen. Wat velen echter niet weten is dat Pamela Anderson zich ook inlaat met dierenrechten. Deze week kwam ze in het nieuws met een spotje voor dierenrechtenorganisatie Peta. Het spotje met Pamela Anderson als strenge veiligheidsagente op een vliegveld klaagt het gebruik van bont en andere dierhuiden aan. Het filmpje met als slogan cruelty doesn't fly is voor velen echter te pikant voor woorden. Nogthans is het belangrijk om de dierenrechten te respecteren, ook voor interieurwinkels.

Met de gedragscode Iway tracht Ikea op haar beurt duidelijk te maken aan het grote publiek dat ze ecologische drijfveren en maatschappelijk verantwoorde werkomstandigheden hoog in het vaandel draagt [Download Gedragscode Ikea]. De hamvraag is echter of Ikea wel steeds het woord bij de daad voegt. Als we het boek "Ikea, een model op losse schroeven" mogen geloven, durft ikea wel eens loopje te nemen met ecologische en sociale waarden. Lees hier alvast een zeer interessant en uitgebreid artikel [Hoe ethisch, humaan en groen is het geel-blauwe IKEA].

Net zoals Pamela Anderson kwam ook Ikea deze week in het nieuws met dierenrechten. Naar aanleiding van een Zweedse reportage - waaruit bleek dat Ikea producten verkocht met ganzendons die op een wrede manier werd geplukt - kwam Ikea in een negatief daglicht te staan. Het Zweedse concern besliste echter onmiddellijk om de samenwerking met de malafide leveranciers stop te zetten. In Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden ganzen bijvoorbeeld meerdere keren geplukt voordat ze worden geslacht. Ik laat in het midden of Ikea al a priori afwist van dergelijke folterpraktijken. Het is in ieder geval een goede zaak dat de media als vierde macht haar werk goed heeft gedaan om de koning van de wooninrichting op het interieurmatje te roepen. Zou Pamela Anderson nu rustig op haar twee oren slapen in een Ikea-bed?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…

De smartphone als lichtschakelaar

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat zoekgigant Google voor maar liefst 2,3 miljard dollar domotica-leverancier Nest had opgekocht.  Wist je dat Google hiermee het dubbele heeft geboden van wat het ooit voor YouTube betaalde?  Zit er dan zoveel muziek in een bedrijfje dat thermostaten en rookdetectors maakt?  Het antwoord is ja, en het is het begin van de digitalisering van huishoudelijke apparaten die ook de wereld van de verlichting zal veranderen. Straf hé!

► Lees verder op de dmLights-blog