Doorgaan naar hoofdcontent

De vuilbak in met Ivago

Het lijkt soms op een ware atletiekwedstrijd om zonder besmeurde schoenen mijn werk aan de Reep te Gent te bereiken. Niet zozeer de maniakale autobestuurders zorgen voor deze sportieve uitdaging, maar wel de natuurlijke uitscheidingen van honden. Als ware kunstwerkjes in allerlei vormen en kleuren lijken deze projectielen te zijn ontsnapt uit het SMAK en geëtaleerd op het trottoir. Uit angst de kunstenaars op de tenen te trappen (en mijn eigen tenen te bevlekken) is het elke dag een wedstrijdje hordelopen geworden. Bovendien heb je ook nog mensen die de vorm van een vuilnisbak niet goed kennen en het afval maar op straat laten rondslingeren. Vermoedelijk catalogeren zij hun afval ook niet als afval, maar als expressie van hun levenswijze die ze willen delen met een groot Gents kunstminnend publiek. Zeer vervelend allemaal omdat ik waarschijnlijk een grote cultuurbarbaar ben.

Mijn hart vulde zich dan ook met vreugde toen ik vernam dat er opnieuw een grote sensibiliseringscampagne werd gelanceerd rond zwerfvuil. Onder het adagium “bang van vuilbakken” worden posters en televisiespots op bevuilend Vlaanderen losgelaten. De nieuw ontworpen posters (o.a. besmeurde reisschema’s) worden opgehangen op plaatsen zoals treinstations. De televisiespot werd gerecycleerd uit het verleden. Deze werd uitgewerkt door het reclamebureau Saatchi & Saatchi en behoort mijns inziens qua boodschap en uitwerking tot de beste van de laatste jaren.De vraag blijft steeds of dergelijke campagnes echt wel hun vruchten afwerpen. Het is zoals de BOB campagne. Het is leuk gedaan en we kunnen er wel eens mee lachen. Zonder harde boetes of alternatieve taakstraffen gaan mensen nooit veranderen. Ik zou meer een campagne uitwerken met de slogan en de idee : Word vuilnisman of vuilnisvrouw voor een week. Enkel door er consequenties aan vast te knopen zullen mensen hun gedrag veranderen. Uiteindelijk heb ik veel respect voor de vuilnisdiensten zoals Ivago. In mijn ogen zijn zij de olympische helden van de straat. Elke dag moeten ze tegen een hels tempo springen over de grootste vuilnishopen, loodzware vuilniszakken moeten ze als professionele gewichtheffers opheffen en als volmaakte speerwerpers in de laadbak gooien. Wanneer worden zij voor hun prestaties eens ontvangen bij de koning?

Reacties

 1. Beste,

  bedankt voor je bespreking van en de verwijzing naar de campagne op je
  blog.

  We beseffen best dat een mediacampagne met een TV-spot, affiches en
  advertenties niet alleen het verschil zal maken.

  Daarom richten we onze inspanningen op drie aspecten van een
  gecoördineerde aanpak van het zwerfvuil. We helpen de gemeenten en de
  intergemeentelijke verenigingen met de aankoop van veegwagens,
  straatvuilnisbakjes, ... Zo hebben IVAGO en Gent nu meer veegwagens
  kunnen aankopen met een ruime subsidie van het Vlaamse gewest. Die
  inspanningen gaan we verderzetten.

  De keiharde aanpak, het bestraffen van overtreders van zij die bewust
  zwerfvuil veroorzaken is mogelijk sinds de aanpassingen in de Vlaamse
  regelgeving. Er zijn nog enkele stappen nodig, maar weldra zullen
  gemeenten vrij vlot zelf overtreders een sanctie kunnen opleggen.


  Met vriendelijke groeten,

  Philippe Van de Velde
  Dienst Gemeenten en Huishoudelijke Afvalstoffen
  OVA

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…

De smartphone als lichtschakelaar

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat zoekgigant Google voor maar liefst 2,3 miljard dollar domotica-leverancier Nest had opgekocht.  Wist je dat Google hiermee het dubbele heeft geboden van wat het ooit voor YouTube betaalde?  Zit er dan zoveel muziek in een bedrijfje dat thermostaten en rookdetectors maakt?  Het antwoord is ja, en het is het begin van de digitalisering van huishoudelijke apparaten die ook de wereld van de verlichting zal veranderen. Straf hé!

► Lees verder op de dmLights-blog