Doorgaan naar hoofdcontent

Consuminderen met Miep

Na belastingontduiken, tooghangen en filibusteren hebben we sinds kort een nieuwe nationale sport in België: "klagen over dure voeding". Elke week moeten de kranten of het televisiejournaal de prijsstijgingen onder de spotlight brengen. Het is hierbij wel interessant om de reacties te lezen op dergelijke artikels op online nieuwssites. Jan modaal mag onder een pseudoniem intellectuele praat verkondigen over voedingsprijzen in de hoop daarmee de opgekropte frustraties te kanaliseren. Er zijn er die pleiten voor de revolutie. Anderen hopen dat Mega Mindy de oplossing zal brengen. Intrigerend zijn dan weer de mensen die pleiten voor het zogenaamde consuminderen. Als halve Nederlander prikkelen dergelijke woorden mijn voelsprieten zoals de woorden Westvleteren en macht dat doen bij Yves Leterme.

Als ware ontdekkingsreiziger heb ik er op losgegoogled om alles over consuminderen te weten. Opvallend, maar niet geheel onverwachts, is het enorme aanbod van Nederlandse sites die de meest uiteenlopende tips geven. De site van Miep trok onmiddellijk mijn aandacht. Als Miep en Joop gaan wandelen dan hebben ze altijd hun thermoskan en krentebollen van Albert Heyn mee. Op die manier besparen ze flink op terrasjes. De verwarming wordt ook nooit aangezet, maar vervangen door het dragen van dikke truien. Toiletpapier zul jij bij Miep eveneens nooit aantreffen. Het achterwerk wordt deskundig schoon gemaakt met de reclameblaadjes. Daarmee wordt enerzijds bespaard op de aankoop van toiletpapier en anderzijds worden interessante reclame-boodschappen deskundig gescand. Regenwater wordt aanbeden als het heilig tranenexilir van de goden. Het is gratis en je kan er de planten mee besprenkelen, de tanden mee poetsen en de toilet doorspoelen. Op vakantie gaan doe je gewoon door aan huizenruil te doen.

De leukste tip vond ik persoonlijk de volgende uitspraak: vertel je kinderen zo snel mogelijk dat Sinterklaas niet bestaat, dat bespaart flink op cadeaus kopen. Ik dacht bij mezelf, Miep, houd je adem 10 minuten in en beweeg vooral niet. Dat is ook gratis en daarna geef je ook niks meer uit. Met de wijze raad van Miep in het achterhoofd ben ik zaterdagavond naar de Halfvastenfoor in Gent geweest. In totaal heb ik maar 7 euro uitgegeven aan de verschillende attracties, een echt record. Ik hoop stiekem dat Miep nu trots op me is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lincoln en de blanke Telenet slavin

“My kingdom for a horse,” moet Richard III als laatste woorden hebben uitgezucht op het slagveld. In mijn geval zou het eerder een blanke slavin zijn in ruil voor mijn Yudaiaans koninkrijk. In mijn mentale schatkamer blijven immers zoveel ideeën en plannen onaangeroerd wegens tijdsgebrek. Een blanke slavin zou een deel van dit tijdsgebrek kunnen compenseren. Koken, stofzuigen of mijn wagen een goede beurt geven. Het zijn maar enkele voorbeelden die al een flinke slok op de borrel zouden schelen. De kans is echter groot dat Lincoln vanuit zijn graf zou herrijzen om mij een paar zombiaanse motten om mijn oren zou geven met zijn hoge hoed. De armse stakkerd had tijdens zijn ambtstermijn van de afschaffing van de slavenarbeid een punt gemaakt en met succes.

Zoveel jaar na datum vond Steven Spielberg de heldendaad van Lincoln belangrijk genoeg om er een film van maar liefst 2,5 uur aan te wijden. Afgelopen weekend ben ik naar het epos gaan kijken dat genomineerd is voor 12 oscars. Laat ik…

De smartphone als lichtschakelaar

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat zoekgigant Google voor maar liefst 2,3 miljard dollar domotica-leverancier Nest had opgekocht.  Wist je dat Google hiermee het dubbele heeft geboden van wat het ooit voor YouTube betaalde?  Zit er dan zoveel muziek in een bedrijfje dat thermostaten en rookdetectors maakt?  Het antwoord is ja, en het is het begin van de digitalisering van huishoudelijke apparaten die ook de wereld van de verlichting zal veranderen. Straf hé!

► Lees verder op de dmLights-blog